Archief


 

Welkom bij het archief van de website van Wereldwinkel Steenwijk.

 

Volop uitverkoop in onze winkel aan de Woldpromenade! (1-2012)

Kom snel kijken naar de mooiste artikelen voor een aardige prijs ...

     

Help de Wereldwinkel de Voedselbank helpen!

Heeft u nog kinderboeken die niet meer gelezen worden?
Wilt u een ander daarmee blij maken?

Breng deze voor 5 december bij de Wereldwinkel aan de Woldpromenade!
Daar worden ze mooi ingepakt en aangeboden aan de Voedselbank in Steenwijk.
(De boeken worden toegevoegd aan het voedselpakket van 23 december a.s. )

Zo kunnen we de kinderen van de bewoners van Steenwijk, die afhankelijk zijn van de Voedselbank, een klein extraatje geven voor de feestdagen.

N.B.
De boeken kunnen ook worden ingeleverd bij de basisscholen van Steenwijk.

 

Aanbieding Chileense wijn.

 

Wijnkenners noemen Chili wel ‘het Frankrijk van Zuid-Amerika’.

Niet voor niets want Chileense wijnen hebben een uitstekende reputatie.

Deze maand zijn de Cabernet Sauvignon uit 2008 en een Sauvignon Blanc uit 2009 in de aanbieding. 

 

  

 

Sauvignon Blanc

Door de invloed van de Stille Oceaan heeft de lichtgele Sauvignon Blanc uit de Lontué Vallei in Chili een bijzonder fris en aromatisch karakter. De licht stuivende bloemige neus en de smaak van citrus in combinatie met frisse zuren, maken deze wijn heel toegankelijk.

Heerlijk als aperitief of bij frisse salades en visgerechten. De serveertemperatuur is tussen de 10 en 12 ˚C.

Cabernet Sauvignon

De donkerrode kleur verraadt het aroma en de smaak van deze toegankelijke Cabernet Sauvignon uit Chili.

In de geur is veel rijp donker fruit te ontdekken. In de smaak wat kruiden (peper) en het volle aroma van zwarte bessen.

De afdronk is vol en rond. Een prima begeleider van een stevige maaltijd met rood vlees.
Serveer de wijn niet te warm: tussen de 16 en 18 ˚C. De Cabernet Sauvignon wordt geleverd in een fles met een schroefdop.

 

Herkomst

Beide soorten wijn zijn afkomstig van Vinos Lautaro, de handelsnaam van de Sociedad Vitivinícola Sagrada Familia S.A..

Dit bedrijf verenigt 14 wijnboeren met ieder gemiddeld vijf ha. grond en is gevestigd in de Chileense Lontué Vallei.

De wind komend vanaf de Stille Oceaan werkt in het gebied als temperatuurregelaar, wat uitermate gunstig is voor de wijnbouw.

De boeren zijn sinds 2007 FLO-gecertificeerd waardoor de wijn in aanmerking komt voor het Max Havelaar Keurmerk.  

 

Zomerschool in Kraggenburg, Marknesse en Tollebeek

met o.a. diverse lezingen, workshops, creatief werken.

Eventueel verder af te spreken: zingen, dansen, muziek maken, wilde planten en kruiden, kampvuur enz.

Lees verder op www.pro-werelddorp.nl, Nieuwsberichten

- Dagprogramma Toekomstweek

- Filmprogramma Toekomstweek

 

Winkelinrichting vernieuwd (maart 2011)

     

  

   

           

 

Dierenpark Taman Indonesia houdt Pasar Siang: dé gezelligste Indische markt in het Noorden

Op 7 en 8 mei vindt in thema Dierenpark Taman Indonesia de 'Pasar Siang' plaats, een cultureel programma voor het hele gezin rond Indonesië. Deze gezellige, speelse pasar kwam tot stand door samenwerking tussen diverse regionale organisaties met als doel het publiek te laten kennismaken met diverse facetten van de kleurrijke Indonesische cultuur.

Vanaf 10.00 tot 18.00 uur zijn er doorlopend activiteiten zoals een kleine gezellige Indonesische markt, dansvoorstellingen en uiteraard heerlijke muziek. Op de pasar kunt u genieten van Indonesische hapjes en drankjes, Indische massage,  wayangtheater, Balinese en Javaanse dans, mini cursus Bahasa Indonesia en allerlei exotische kunstprodukten. Voor de kinderen zijn diverse activiteiten georganiseerd zoals workshops Balinese dans, wayang kulit (schimmenspel) en verkleden als Indonesische prinses.  

De Pasar Siang, het jaarlijks terugkerend buitenevenement in dierenpark Taman Indonesia (Kop van Overijssel), heeft sinds 2006 een regionaal programma met Indische en Indonesische activiteiten. Met de Pasar Siang willen we de Indische cultuur extra aandacht geven, en hen positief belichten aan de bezoekers.

 

De entree tot het dierenpark en de pasar kost €7,50, kinderen €5,00

 

Voor meer informatie kijk op www.pasar-siang.nl

 

Artiesten

 

In de tuin wordt poëzie verzorgt door Tjeerd Lighthart en kan er een snelcursus Bahasa Indonesia gevolgd worden. Zondag verzorgt het zilveren belletje een wayangvoorstelling van kantjil en de tijger. Bali Ayu Budaya vormen een prachtig Balinees dansduo in de Joglo. Op zaterdag zal de Djembe groep Bisegno uit Zuidveen een trommelend spektakel laten zien en kunt je genieten van de live band uit Hoogeveen, de Moluccas Zwingers. Zij spelen Krontjong met een twist uit Hawai!

Op zondag is er echte traditionele krontjong muziek van de 9koppige Krontjong Toegoe Modern en geeft de dansgroep Dwi Bumi naast prachtige dansvoorstellingen ook educatieve dansworkshops voor zowel kinderen als volwassenen.

 

Over Taman Indonesia

 

Taman Indonesia is een exotisch dierenpark waarbij u zich waant de tropische omgeving van Indonesië. Niet alleen ontmoet u spannende Aziatische dieren zoals de Binturong, de loewaks en Maleise Bosuilen, u kunt ook een kijkje nemen in een heus traditioneel Mentawai paalwoning, of een hapje eten in onze Indische waroeng. Voor kinderen is er een speeltuin, een kinderboerderij en een spannende speurtocht.

 

 

Doe mee met ... en maak kans op een gratis ontbijt!

Als je bij de Wereldwinkel in Steenwijk voor minimaal € 5,- aan producten van Fair Trade Original koopt, kun je meedoen met de verloting van 350 Fairtrade Ontbijtpakketten t.w.v. € 20,-. 

 

De actie loopt van 2 tot 28 mei 2011, daarna worden alle ingeleverde bonnen ingestuurd naar het hoofdkantoor van Fair Trade Original en doe je ook mee aan de hoofdprijsverloting van 1 Fairtrade Ontbijt t.w.v. € 275,-.

Je mag net zo veel bonnen inleveren als je wilt, vul het dus snel in en lever hem in bij de kassa.

Aanbieding in deze meimaand:

Pandan Rijst, Zilvervlies Rijst voor € 1,19

Basmati Rijst € 1,35

Kerriesaus, Peppersweet saus en Bobotiesaus € 2,07

Aanbieding April 2011:

- Cafe Original: koffie en koffiepads

- Fair Trade Original: :diverse vruchtensappen

 

 

 

Wereldwinkel Steenwijk vindt de Valentijnsperiode een mooi moment om haar klantenvoordeelkaart te introduceren. Kon je voorheen met de koffiekaart sparen voor gratis koffie, nu spaar je met alle inkopen bij de wereldwinkel Steenwijk voor korting. Met Valentijn geven we aan iemand die we lief vinden of waarderen. Met de klantenvoordeelkaart is het ook een cadeautje voor jezelf!

 

 

Waar of niet, het verhaal is leuk: Valentijn zou in de middeleeuwen een monnik zijn geweest van een Italiaans klooster. Stelletjes die hem bezochten, schonk hij geluksbloemen, die hij zelf kweekte in zijn kloostertuin. Nu geef je iemand die je lief vindt een cadeautje. En waar vind je die beter dan bij de Wereldwinkel. Om van te smelten …..

 

... is natuurlijk het assortiment chocolade. Niet alleen Tony Chocolonely, maar ook de koffielikeurpareltjes van Fair Trade Original doen je hart sneller kloppen. Het gaat goed met de verkoop van duurzame chocolade in Nederland. In 2010 liggen er twee keer zoveel duurzame chocoladerepen en -tabletten in de schappen dan in 2009. Het aandeel, afgezet tegen het totale aanbod, is toegenomen van 10 tot 20 procent. Verkade ziet de afzet van fairtraderepen in 2010 groeien met ruim 10 procent. Bij Albert Heijn, die als eerste supermarkt in Nederland al haar huismerkrepen heeft verduurzaamd, is een kwart van de repen en tabletten nu duurzaam. Voor chocoladeletters geldt dat het volume geheel of gedeeltelijk duurzame letters in 2010 is gegroeid tot ruim 22 miljoen, op een totaal van 23 miljoen. Dat is een enorme vooruitgang in één jaar, namelijk van 15 naar 97 procent (Bron: Oxfam Novib).

 

Prachtig geschminkte kinderen (juli 2011)

Deze prachtige tafereeltjes werden uitgevoerd door Carlijn voor een klein bedrag

(van € 0,50 tot €1,50).

      

  

     

 

        

       

        

       

      

     

      

     

     

 

     

          

 

 

    

 

 

 

Verkiezing Beste Winkelketen  gestart: doe ook mee!


Ook dit jaar is er weer de verkiezing tot Beste Winkelketen van Nederland. Vorig jaar viel de Wereldwinkel helaas niet in de prijzen. Wie weet slagen we er dit jaar, met uw hulp, wel in! Vul de signingkaart in die bij de kassa ligt en stem op de Wereldwinkel als beste winkelketen voor mooie cadeaus voor een eerlijke prijs!

DE UITVERKOOP IS BEGONNEN! (veel artikelen met 50% korting) augustus 2011

 

 

 

Doe mee met ... en maak kans op een gratis ontbijt!

 

Natuurlijk staat hier ook een stand van de Wereldwinkel Steenwijk met Fair Trade Original producten.

Als je bij de Wereldwinkel in Steenwijk voor minimaal € 5,- aan producten van Fair Trade Original koopt, kun je meedoen met de verloting van 350 Fairtrade Ontbijtpakketten t.w.v. € 20,-. 

  

De actie loopt van 2 tot 28 mei 2011, daarna worden alle ingeleverde bonnen ingestuurd naar het hoofdkantoor van Fair Trade Original en doe je ook mee aan de hoofdprijsverloting van 1 Fairtrade Ontbijt t.w.v. € 275,-.

Je mag net zo veel bonnen inleveren als je wilt, vul het dus snel in en lever hem in bij de kassa.

 
 
 

Moederdag: verwen haar met lekker eten

Staat je moeder altijd in de keuken?
Dan kun je haar nu verrassen!

Kijk bij de nieuwe rubriek voor een recept en kook voor haar geurige rijst met lekkere Bobotie-saus of bak een schaal fairtrade muffins (nieuw in het assortiment van de Wereldwinkel).
Met een kopje espresso toe. 
Gegarandeerd een goede Moederdag!

 

 

Dierenpark Taman Indonesia houdt Pasar Siang: dé gezelligste Indische markt in het Noorden

Op 7 en 8 mei vindt in thema Dierenpark Taman Indonesia de 'Pasar Siang' plaats, een cultureel programma voor het hele gezin rond Indonesië. Deze gezellige, speelse pasar kwam tot stand door samenwerking tussen diverse regionale organisaties met als doel het publiek te laten kennismaken met diverse facetten van de kleurrijke Indonesische cultuur.

Vanaf 10.00 tot 18.00 uur zijn er doorlopend activiteiten zoals een kleine gezellige Indonesische markt, dansvoorstellingen en uiteraard heerlijke muziek. Op de pasar kunt u genieten van Indonesische hapjes en drankjes, Indische massage,  wayangtheater, Balinese en Javaanse dans, mini cursus Bahasa Indonesia en allerlei exotische kunstprodukten. Voor de kinderen zijn diverse activiteiten georganiseerd zoals workshops Balinese dans, wayang kulit (schimmenspel) en verkleden als Indonesische prinses.  

De Pasar Siang, het jaarlijks terugkerend buitenevenement in dierenpark Taman Indonesia (Kop van Overijssel), heeft sinds 2006 een regionaal programma met Indische en Indonesische activiteiten. Met de Pasar Siang willen we de Indische cultuur extra aandacht geven, en hen positief belichten aan de bezoekers.

 

De entree tot het dierenpark en de pasar kost €7,50, kinderen €5,00

 

Voor meer informatie kijk op www.pasar-siang.nl

 

Artiesten

 

In de tuin wordt poëzie verzorgt door Tjeerd Lighthart en kan er een snelcursus Bahasa Indonesia gevolgd worden. Zondag verzorgt het zilveren belletje een wayangvoorstelling van kantjil en de tijger. Bali Ayu Budaya vormen een prachtig Balinees dansduo in de Joglo. Op zaterdag zal de Djembe groep Bisegno uit Zuidveen een trommelend spektakel laten zien en kunt je genieten van de live band uit Hoogeveen, de Moluccas Zwingers. Zij spelen Krontjong met een twist uit Hawai!

Op zondag is er echte traditionele krontjong muziek van de 9koppige Krontjong Toegoe Modern en geeft de dansgroep Dwi Bumi naast prachtige dansvoorstellingen ook educatieve dansworkshops voor zowel kinderen als volwassenen.

 

Over Taman Indonesia

 

Taman Indonesia is een exotisch dierenpark waarbij u zich waant de tropische omgeving van Indonesië. Niet alleen ontmoet u spannende Aziatische dieren zoals de Binturong, de loewaks en Maleise Bosuilen, u kunt ook een kijkje nemen in een heus traditioneel Mentawai paalwoning, of een hapje eten in onze Indische waroeng. Voor kinderen is er een speeltuin, een kinderboerderij en een spannende speurtocht.

 

 

Vanaf 1 februari 2011 bij Wereldwinkel Steenwijk 

Wereldwinkel Steenwijk vindt de Valentijnsperiode een mooi moment om haar klantenvoordeelkaart te introduceren. Kon je voorheen met de koffiekaart sparen voor gratis koffie, nu spaar je met alle inkopen bij de wereldwinkel Steenwijk voor korting. Met Valentijn geven we aan iemand die we lief vinden of waarderen. Met de klantenvoordeelkaart is het ook een cadeautje voor jezelf!

 

 

Spelregels

De klantenvoordeelkaart is eigendom van en wordt bewaard in de Wereldwinkel Steenwijk.

 1. De kaart is uitsluitend geldig in de Wereldwinkel Steenwijk.

 2. Iedere particuliere klant heeft recht op een voordeelkaart.

 3. De op de kaart in te vullen gegevens worden niet aan derden gegeven.

 4. E-mailadressen worden alleen gebruikt om informatie over aanbiedingen en nieuwe producten te verzenden. Ook over speciale aanbiedingen voor kaarthouders. Indien niet gewenst, wordt het e-mailadres niet op de klantenkaart ingevuld.

 5. Voor elke € 10,00 die bij ons wordt besteed, wordt een datum en paraaf in een hokje gezet .

 6. Bij een volle kaart ontvangt de klant € 5,00 korting op de eerstvolgende aankoop. Deze korting is geldig voor het gehele assortiment.

 7. De volle kaart is niet inwisselbaar tegen contant geld.

 

Tony Chocolony

(op weg naar 100% slaafvrije chocolade) chocoladeletters (diverse letters) voor € 2,65.

Een heerlijke chocoladeletter (135 gram) in melk of puur.

 

Een zakje (125 gram) amazonenoten of koffieboontjes van € 2,99 voor € 2,49.

 

Wees er snel bij:

- de laatste pakken Café de Origin ... 1000 gram voor € 6,95.

- een doosje heerlijke Ambachtelijke Speculaaspoppen uit Latijns Amerika voor € 1,15.

 

 

 

Een authentieke koffie met een verhaal!

Café de Origen is een koffie met een verhaal. Een verhaal over mensen uit verschillende culturen, hard werken en prettig zaken doen, betrokkenheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Café de Origen zet zich in, om voor producenten de mogelijkheid tot directe toegang tot de Nederlandse markt, te vergroten.
Café de Origen koopt de koffie rechtstreeks in bij de aangesloten producenten en betaalt hen een goede prijs die ze in staat stelt hun kosten te dekken en te investeren in hun leefomgeving.

Café de Origen is een kwaliteit koffie geproduceerd door kleine boeren. De koffie groeit o.a. op de vruchtbare berghellingen in Peru, Honduras en Ethiopië. Een melange van 80 tot 90% Arabicabonen uit deze bijzondere gebieden zorgt voor de heerlijke karakteristieke smaak van Café de Origen.

Café de Origen wordt gebrand door Neuteboom koffiebranders, één van de pioniers op het gebied van Max Havelaar koffie. Bij het maken van nieuwe koffie melanges , is er maar één doel. Een unieke en onderscheidende smaak maken. De branders zijn continue in de weer om de melanges perfect te houden, zodat u altijd kunt genieten van de heerlijke smaak.

Het resultaat is een aantal uitzonderlijke koffiemelanges die recht doen aan meer dan 100 jaar ervaring in zoeken naar de beste koffie, het melangeren van de lekkerste melanges en het perfect branden van die koffie.
Café de Origen betrekt o.a. koffie uit Peru, Ethiopië en Honduras. De drie deelnemende coöperaties uit deze landen leveren hoge kwaliteit koffiebonen die zowel fair trade als biologisch geteeld zijn.

De coöperaties Central de Cooperativas Cafetaleras de Honduras (CCCH, Honduras), Cepicafe (Peru) en Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU, Ethiopië) hebben samen een totaal van 31.600 leden. Deze leden zijn kleine koffieboeren, vaak families, die in bosrijke gebieden wonen en daar op duurzame wijze de bonen telen.

De deelnemende coöperaties werden geselecteerd uit het programma Progreso van de Green Development Foundation. In dit programma, waarin elf coöperaties uit zeven landen betrokken zijn, werd een keuze gemaakt uit coöperaties die voldeden aan de strenge criteria van Café de Origen.
Café de Origen is niet zomaar een koffie, maar een koffie met een verhaal. Een verhaal over mensen vanuit vele landen die één gemeenschappelijke deler hebben; koffie!
Café de Origen zet zich in om de directe toegang voor producenten uit deze landen tot de Nederlandse markt te vergroten en zo te zorgen dat ze een goede prijs krijgen voor de koffie. Dit wordt gedaan, onder andere door in te kopen volgens de handelsvoorwaarden van Max Havelaar / Fair Trade.

Benieuwd wat dit kan betekenen voor deze producenten, hun dorpen en hun land?
U kunt het lezen op de website: www.cafedeorigen.com

Wereldwinkel Steenwijk rijkt prijs Piet Hein Eek uit

 

 

In de nationale Fairtrade Week die plaatsvond van 21 t/m 30 oktober 2010 draaide alles om Fair-Wisselen. Klanten werden opgeroepen hun cadeau eens te kopen in de Wereldwinkel. Met hun aankoop gaven ze boeren en ondernemers in ontwikkelingslanden de kans hun bedrijf op te bouwen en hun leefomstandigheden te verbeteren. En maakten ze zelf kans een echte Piet Hein Eek te winnen. Piet Hein Eek is een bekende Nederlandse ontwerper die speciaal voor de Wereldwinkel een prachtige serie vazen en schalen ontwierp.

 

 

Winnaars

Op 21 december overhandigden Annet Grifhorst en Fenna Pit de vaas en de schaal aan de familie Colet en de familie Lanting in de Wereldwinkel aan de Woldpromenade. De familie Colet koopt altijd hun koffie bij ons in de Wereldwinkel omdat dat de lekkerste is die zij kennen. Ook cadeaus kopen zij vaak bij ons, dat doet de familie Lanting ook. Beiden vinden het prettig om op deze manier een goed doel te steunen.


Piet Hein Eek

Piet Hein Eek werkte samen met pottenbakkers in Vietnam. Het resultaat: opvallende vazen van keramiek waarin Vietnamese decoraties en moderne vorm samengaan. ‘Ik wilde graag gebruik maken van traditionele motieven. Door die op een net iets andere manier toe te passen, kunnen die ineens heel modern worden. Maar ja, de glazuurschilders decoreren hun vazen al eeuwenlang op dezelfde manier. En dan komt er een eigenwijze Hollander die zegt dat je de bamboestengels juist onregelmatig op de vazen moet zetten. Na veel schetsen kwamen we tot de volgende vier motieven: met bamboe, bloesem, kraanvogels en bloemen’, vertelt Eek. De keramiekfabriek is aangesloten bij de organisatie Mai Vietnamese Handicrafts, die als doel heeft om werkgelegenheid te creёren voor vooral vrouwen.

 

Fairtrade

De Wereldwinkel is dé fairtrade cadeauwinkel van Nederland. Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens fairtrade criteria geproduceerd en ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier toegang tot de Europese markt en daarmee de kans een beter bestaan op te bouwen. De 12.500 vrijwilligers in 375 Wereldwinkels maken hiermee duidelijk dat het in de wereld ook anders kan. Dat armoede wél bestreden kan worden. Koop je een cadeau in één van deze winkels, dan draag je daaraan bij.

 

 

Aanbieding Chileense wijn.

 

Wijnkenners noemen Chili wel ‘het Frankrijk van Zuid-Amerika’.

Niet voor niets want Chileense wijnen hebben een uitstekende reputatie.

Deze maand zijn de Cabernet Sauvignon uit 2008 en een Sauvignon Blanc uit 2009 in de aanbieding: van € 5,49 voor € 4,50.

 

 

 

Sauvignon Blanc

Door de invloed van de Stille Oceaan heeft de lichtgele Sauvignon Blanc uit de Lontué Vallei in Chili een bijzonder fris en aromatisch karakter. De licht stuivende bloemige neus en de smaak van citrus in combinatie met frisse zuren, maken deze wijn heel toegankelijk.

Heerlijk als aperitief of bij frisse salades en visgerechten. De serveertemperatuur is tussen de 10 en 12 ˚C.

Cabernet Sauvignon

De donkerrode kleur verraadt het aroma en de smaak van deze toegankelijke Cabernet Sauvignon uit Chili.

In de geur is veel rijp donker fruit te ontdekken. In de smaak wat kruiden (peper) en het volle aroma van zwarte bessen.

De afdronk is vol en rond. Een prima begeleider van een stevige maaltijd met rood vlees.
Serveer de wijn niet te warm: tussen de 16 en 18 ˚C. De Cabernet Sauvignon wordt geleverd in een fles met een schroefdop.

 

Herkomst

Beide soorten wijn zijn afkomstig van Vinos Lautaro, de handelsnaam van de Sociedad Vitivinícola Sagrada Familia S.A..

Dit bedrijf verenigt 14 wijnboeren met ieder gemiddeld vijf ha. grond en is gevestigd in de Chileense Lontué Vallei.

De wind komend vanaf de Stille Oceaan werkt in het gebied als temperatuurregelaar, wat uitermate gunstig is voor de wijnbouw.

De boeren zijn sinds 2007 FLO-gecertificeerd waardoor de wijn in aanmerking komt voor het Max Havelaar Keurmerk.  

 

Wat is er te doen op Vrouwendag?

Kleding, schoenen, adviezen, non profit organisaties, MBO-studenten met een school-opdracht, potrtretfotos, muziek, opvallend solliciteren en nog veel meer. Sterrentoneel. Een open podium voor een ieder die haar talent wil delen met het publiek.   
Verwennerijen zoals kapsalons, beautysalons, massages.
Vrouwencafé.
Tentoonstelling van lokale kunstenaars en nog veel meer! Er wordt deze avond tweemaal een modeshow gehouden. Teveel om op te noemen!

 

 

Op zaterdag 4 september ligt jouw foto voor je klaar in de wereldwinkel. 

Ook krijg je een kleine verrassing! MAAR: je moet wel zelf langskomen !!!!!

(Kijk goed op deze website of je foto erbij staat (activiteiten, acties)

 

Prachtig geschminkte kinderen (augustus 2010) 

Deze prachtige tafereeltjes werden uitgevoerd voor een klein bedrag (van € 0,50 tot €1,50).

Karin Kers woont in Steenwijk en geeft ook schildercursussen in haar atelier bij huis.

           

   Kijk voor meer informatie op website www.atelier-assorti.nl

schmink2  

     

  

     

     

  

     

     

  

  

  

 

Bericht voor de geschminkte kinderen op 18 augustus jl. 

 

Op zaterdag 4 september ligt jouw foto voor je klaar in de wereldwinkel. 

Ook krijg je een kleine verrassing! MAAR: je moet wel zelf langskomen !!!!!

(Kijk goed op deze website of je foto erbij staat (activiteiten, acties)

 

Kerstpakketten van FAIR!  (december 2010)

De mogelijkheden zijn legio ! 

 

Wij bespreken graag met u samen uw wensen en de mogelijkheden voor een bijzonder kerstpakket ! 

 

 


                       

Chocola ... de ultieme verleiding

(november 2010)

 

1. Een zakje (125 gram) amazonenoten of koffieboontjes van € 2,99 voor € 2,49.

 

2. Tony Chocolony (op weg naar 100% slaafvrije chocolade) chocoladeletters

   (diverse letters) voor € 2,65.

Een heerlijke chocoladeletter (135 gram) in melk of puur.

 

Wees er snel bij:

- de laatste pakken Café de Origin ... 1000 gram voor € 6,95.

- een doosje heerlijke Ambachtelijke Speculaaspoppen uit Latijns Amerika voor € 1,15.

 

 

Ladies Night City Theater (2010)

Elke maand organiseert het City Theater te Steenwijk een ladies night. Op deze avond krijgt een ondernemer de gelegenheid om zijn/haar bedrijf te promoten en wordt er een bioscoopfilm vertoont.

De wereldwinkel maakte graag van deze gelegenheid gebruik middels een kraam en gaf een stukje voorlichting over fair trade en de vrijwillige inzet van de vele medewerkers. Iedere bezoekster ontving een goodies bag met daarin o.a. een kortingbon.

 

World Fair Trade Day op 8 mei 2010

 

Onderzoek Drenthe College


Een viertal marketing/communicatie leerlingen van het Drenthe College in Meppel heeft onderzoek gedaan onder ruim 250 klanten/winkelend publiek. Dit heeft geresulteerd in een verslag met aanbevelingen.
Een aantal van deze aanbevelingen gaat gebruikt worden om een stukje professionalisering van de organisatie in gang te brengen.

Steenwijkerland Fair Trade

Steenwijkerland gaat Fairtrade Gemeente worden. Deze eervolle titel betekent dat Steenwijkerland eerlijke handel een warm hart toedraagt en er ook echt werk van maakt. Eerlijke handel biedt producenten in ontwikkelingslanden een kans op een leven zonder armoede en voldoende mogelijkheden tot ontwikkeling. Niet door ontwikkelingshulp maar door fair met elkaar te handelen. Fairtrade zorgt ervoor dat:

Leveranciers een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Er is een minimumprijs die inkomensstabiliteit garandeert voor de producenten.

 • Arbeidsomstandigheden goed zijn voor de werknemers

 • Er geen sprake is van kinderarbeid

 • Er wordt gehandeld met respect voor het milieu.

Meer dan 630 boerenorganisaties en plantages in 58 ontwikkelingslanden verkopen producten onder Fairtrade voorwaarden. Samen staan die organisaties voor zo'n 7.5 miljoen mensen.

 

Werkgroep Fairtrade Gemeente Steenwijkerland

De gemeente Steenwijkerland heeft met een raadsbesluit aangegeven Fairtrade Gemeente te willen worden. De werkgroep Fairtrade Gemeente Steenwijkerland gaat dit in gang zetten. In deze werkgroep zitten verschillende vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, winkeliers, wereldwinkels en gemeente.

Om de titel ‘Fairtradegemeente’ in de wacht te slepen is het de taak van de werkgroep deze groepen er bij te betrekken en er voor te zorgen dat :

 • Eerlijke producten in winkels en horeca duidelijk zichtbaar worden verkocht.

 • Bedrijven, scholen, kerken, sportclubs enz Fairtrade producten gebruiken.

 • De gemeentelijke organisatie (politiek en ambtenaren) Fairetrade producten gebruiken en de inwoners stimuleren dat ook te doen.

 

Welke Fairtrade producten zijn er?

Bij Fairtrade producten denkt men het eerst aan koffie en thee. Maar er zijn ook rijst, suiker, chocolade, wijn, fruit en ook kleding, bloemen en huishoudelijke artikelen. Fairtrade producten zijn te koop in supermarkten, warenhuizen, detailhandel, café’s en restaurants, via cateraars en internet. Voor product informatie kunt u kijken op www.fairtrade.nl of de productdatabase op www.maxhavelaar.nl.

 

Keurmerken

Aan een keurmerk kun je zien dat ook écht gecontroleerd is of een product Fairtrade is. Max Havelaar en ‘Fairtrade’ zijn de bekendste Fairtrade keurmerken, maar niet de enige. Keurmerken voor Fairtrade kleding b.v. zijn Fair Wear en MADE-BY.

 

Wat is de stand van zaken?

De gemeente Steenwijkerland heeft een werkgroep die reeds aan de slag is gegaan met de vraag : "Waar en hoeveel Fairtrade producten worden er in Steenwijkerland reeds verkocht."

Een groep hiervoor geïnstrueerde stagiaires zijn bezig een z.g. 'nul' meting te verrichten. Die gegevens dienen als start van de campagne. Als alles volgens plan verloopt, wordt de werkgroep op 14 april 2010 officieel door het gemeentebestuur geïnstalleerd, en gaat aan de slag om aan de nationale voorwaarden te voldoen welke recht geven op de titel: Fairtrade Gemeente.

 

Verkiezing Beste Cadeauwinkel 2010 is gestart.

De Wereldwinkel won drie jaar op rij de titel Beste Cadeauwinkel. Wat denkt u, winnen we 't voor de vierde keer?

Op 1 mei 2010 is de verkiezing tot Beste Winkelketen van 2010 gestart.

De verkiezing tot Beste Winkelketen wordt georganiseerd door de Stichting Retail Jaarprijs, die onderzoeksbureau Q&A Research opdracht geeft om via internet onderzoek te doen onder consumenten naar de waardering van alle grote winkelketens van Nederland. Nederlandse winkelketens krijgen van hun klanten gemiddeld een 7 als rapportcijfers. In totaal zijn er in het onderzoek naar de Beste Winkelketen van Nederland in 2009 325.000 beoordelingen uitgebracht, het grootste consumentenonderzoek van 2009. 

Hoe verloopt het onderzoek?
Voordat consumenten winkelketens gaan beoordelen, dienen zij eerst aan te geven wat hun favoriete winkelketen is. Daarna bepalen zij tot welke categorie de favoriete winkelketen behoort. Hierna zullen zij o.a. hun favoriete winkelketen beoordelen in de categorie die de consument heeft aangegeven. Consumenten worden, nadat zij hun favoriete winkelketens hebben beoordeeld,  gevraagd twee nog niet beoordeelde categorieën aan te vinken die zij tevens zullen moeten beoordelen. Consumenten beoordelen alleen die winkelketens waarbij zij in het afgelopen jaar een aankoop hebben gedaan, dan wel bezocht hebben.

Een aantal controleslagen vindt plaats om er zeker van te zijn dat met voldoende betrouwbaarheid uitspraken gedaan kunnen worden over de uitkomsten.

Bij de totstandkoming van de winnaars wordt gebruik gemaakt van de resultaten van de beoordelingen van de consumenten over de winkelketens en het aanvullende onderzoek.
Per categorie wordt bekeken welke winkelketen het hoogste gecorrigeerde eindcijfer heeft en voldoet aan het minimum aantal beoordelingen. Deze winkelketen wordt vervolgens benoemd tot ‘Beste’ in de desbetreffende categorie. De beste winkelketen is één van de categoriewinnaars. De categoriewinnaar met het hoogste gecorrigeerde eindcijfer wint uiteindelijk de ING Retail Jaarprijs Publieksprijs Beste Winkelketen van Nederland.

Zie ook : www.bestewinkelketen.nl

 

 

 

Pasar Siang in Kallenkote (mei 2010)

Pasar Siang

 


Op 1 en 2 mei 2010 vond de vijfde Pasar Siang plaats in het Vogelpark Taman Indonesia in Kallenkote, nabij Steenwijk:
een Indonesische markt met muziek en allerlei activiteiten. Ook de Wereldwinkel Steenwijk was hier weer met een kraampje vertegenwoordigd. In Taman Indonesia zijn allerlei bijzondere dieren te bewonderen zoals Javaanse tijgers, loewakks en Maleise bosuilen.

Tijdens de Pasar Siang kon je heerlijk genieten van lekkere Indonesische hapjes en drankjes, een kijkje nemen in een Mentawai junglewoning, een traditioneel Javaans huis of je verkleden als Javaanse prinses. Verder was er o.a. een demonstratie kleding batikken, een proeverij van sambal en een bloemenkraam.
Ondanks het minder mooie weer waardoor er minder bezoekers kwamen dan verwacht, heeft de kraam van de Wereldwinkel toch aardig wat bezoek getrokken.

Voor meer informatie over dit dierenpark, kijk dan op: www.taman-indonesia.nl