Productinformatie Symbolen


 

Olifant

Dit koninklijk dier wordt in Azië geprezen vanwege zijn kracht en wijsheid. In Chinese sagen reden helden vaak op een olifant (hsiang). Hierdoor betekent 'op een olifant rijden': geluk. 

 

 

Kikker

In het oude Egypte was de kikker wegens zijn vruchtbaarheid een symbool van nieuw leven. Maar ook vanwege het feit dat hij kan veranderen van ei in een kikkervisje en tenslotte in een vierpotig dier.

 

 

Dolfijn

De geluksgodin Fortuna staat voor het toevalselement in het leven, het lot. Omdat ze gevreesd werd door zeelieden kreeg ze een dolfijn aan haar afbeelding toegevoegd.

 

 

Vis

In China is de vis een oud symboom van welstand, huwelijk en vruchtbaarheid. Het vissenpaartje ('sernya') is een van de acht Boeddhistische gelukstekens. En de goudvis ... die symboliseert: rijkdom.

 

 

Boeddha

Vaak wordt Boeddha afgebeeld met een sereen gezicht, gesloten ogen (meditatie), kort krulhaar (met knot) en de uitgerekte oren (teken van intellect). Zittend wordt hij vaak afgebeeld in de 'lotuszit'(padmasana) boven op een troon van lotusbladeren. Hij heeft dan een hand in zijn schoot en met de andere hand raakt hij de aarde. De schaal die in zijn hand ligt, is voor de aalmoezen. Liggen beide handen in de schoot, dan duidt dit op intense concentratie tijdens de meditatie.

 

 

Oneindige knoop

Palbheu (oneindige knoop, ook wel geluksknoop genoemd), symboliseert in het Boeddhisme een lang leven.

 

 

Het wiel

De Choekti Khoreo (het wiel) stelt de kringloop voor van oneindige geboorten die de mens volgens het Boeddhisme ondergaat. Verlichting kan de mensen uit deze kringloop verlossen.

 

 

Lotusbloem

Een van de acht Boeddhistische gelukstekens is de 'Pema', de lotusbloem, die staat voor zuivere geest.

 

 

Yin Yang

Eten, drinken, denken en genezen. Volgens het principe van yin yang heeft het leven twee kanten in zich. Het yin yang symbool geeft dit het beste weer. De donkere cirkelzijde (yin) symboliseert onder andere vrouwelijkheid, het noorden, aarde en schaduw. Yang staat voor mannelijkheid, het zuiden, hemel en licht.

 

Sjo

Sjo is een Chinees karakter dat staat voor een lang leven en onsterfelijkheid. ER zijn meer dan 100 varianten van dit karakter bekend. Men ziet ze op keramiek, textiel, penningen enz.  De Sjo wordt vaak verbonden met andere symbolen van een lang leven zoals de vleermuis, de kraanvogel, de pijnboom en de schildpad. Een dubbel Sjo-symbool als bruiloftgeschenk betekent dat de gever het paar veel huwelijksjaren toewenst.

 

 

Handje van Fatima

'Het handje van Fatima' is in de Islamitische wereld een gelief en gelukbrengend symbool. Maar ook wereldwijd heeft de hand een grote symbolische betekenis. Wanneer de hand open en naar voren gericht is symboliseert zij veelal bescherming tegen het kwaad of tegen ongeluk.

 

 

Ohm

Ohm betekent 'Begin van alles'. Dit komt uit de Vendataleer, een leer uit het Hindoeisme. Ohm is eigenlijk het begin van de mantra 'Om Mani Padme Hum. Deze mantra wordt opgezegd om bij de goden voorspoed af te dwingen. Een sieraad met het Ohm-teken zou daarom geluk schenken aan zijn drager.

 

 

Tumi

De tumi was bij het indianenvolk Chimu een offermes, dat zij gebruikten bijhun dieren- en mensenoffers. In de oorspronkelijke vorm toont het mes de beeltenis van Naylamp, de stichter van het Chimu-rijk. De vleugels naast zijn schouders duiden op zijn onsterfelijkheid.

 

 

Krsjna

Krsjna komt voor in talrijke Hindoeistische legendes. De ene keer is hij een held uit de Mahabharata. De andere keer een herdersgod, een goddelijke minnaar en later de incarnatie van de Hindoegod Visjnoe. Hij biedt troost, raad en heeft de macht om het recht zijn beloop te geven. De herdersgod Krsjna bespeelt de fluit waarmee hij de natuur betovert, zowel dieren als mensen.

 

 

Levensspiraal

De spiraalvorm symboliseert de hoop op eeuwig leven. De koperen spiralen uit Kenya dragen de betekenis van sterven en herrijzen in zich. De dood is zowel het begin als eind van het leven. Ontstaan en vergaan is een omkeerbaar proces dat zich telkens herhaalt.

 

 

Akwaaba

(vruchtbaarheidssymbool). De Ghanese vrouw Akwa kon geen kinderen krijgen. Zij droeg daarom op advies van de dorpspriester een houten beeld van een kind op haar rug. Zij werd uitgelachen en beschimpt. Mensen zeiden: "kijk daar heb je Akwa met haar kind". Op een dag werd zij echter moeder van een prachtige dochter. Alle jonge vrouwen wilden daarna zo'n vruchtbaarheidssbeeldje hebben. De vrouwen in Ghana die vandaag de dag een beeldje dragen, versieren het vaak met kraaltjes en sieraden. Als het beeldje resultaat oplevert, krijgt het een ereplaats op het huisaltaar als offer voor de goden.

 

Mandala

De mandala is een spirituele cirkel die staat voor de structuur van het heelal. Hij komt voor in India, China, Indonesie en Japn. Tibetaanse monniken gebruiken de mandala bij concentratie- en meditatie-oefeningen.

 

'Old legends'

Er zijn vele symbolen die beschermen tegen het kwaad en gezondheid, vrede en geluk brengen. Ze komen voort uit traditionele volkslegendes en religies over de hele wereld. Onder de noemer 'old legends' zijn een aantal van hen terug te vinden in een Fair Trade sieradenlijn.

 

 

Stupa

Stupa's, boeddhistische bouwwerken, zijn onder andere te vinden in Thailand, Tibet en Nepal. De vierkante basis van de stupa symboliseert de vier elementen aarde, vuur, water en lucht. De dertien ringen op de top staan voor de dertien treden van kennis die doorlopen moeten worden om het Nirwana te bereiken.

 

 

Dorji en Dribu

De Dorji (scepter) en Dribu (bel) zijn terug te vinden binnen het Boeddhisme. De Dorji, het mannelijk element, symboliseert kennis. De Drilbu, het vrouwelijk element, wijsheid. De verbintenis van deze beide elementen is onontbeerlijk. Zonder wijsheid leidt kennis tot niets en wijsheid is nutteloos zonder kennis.

 

 

Schelpen

Schelpen, wie heeft ze niet verzameld? In elke cultuur kom je ze tegen, elk met hun eigen vorm en symboliek. Zo draagt de Indiase godin Laksmi een schelp als symbool van rijkdom en voorspoed. Gooien waarzeggers in Mali Kauri, kleine boonvormige gladde schelpen, om de toekomst te voorspellen. En maakt het christendom de jakobsschelp tot pelgrimssymbool.

 

 

Lachende Boeddha

'Lachende Boeddha' is de bijnaam van een Chinese zenmeester die rond de 7e eeuw leefde. Hij leefde zorgeloos en gelukkig: hij had de Boeddha in zichzelf gevonden. Na zijn dood werd hij vereerd als volksheld en geluksgod. Zijn vrolijke, vriendelijke afbeelding is een houvast om je er aan te herinneren dat je goed bent zoals je bent.