Fairtrade


Wat is Fair Trade?

(bron http://www.pequeno.nl)

Fair Trade, ook wel Eerlijke Handel genoemd, is erop gericht om producten op de markt te brengen, waarvoor een rechtvaardige prijs wordt betaald aan de producenten in de landen van herkomst.

Tussen de afnemer van Fair Trade artikelen en de producenten in de Derde Wereld worden afspraken gemaakt over prijszekerheid en stabiliteit in de afname van de producten. Vaak wordt door de afnemer vooraf al een aanbetaling gedaan zodat de producent de mogelijkheid heeft om te investeren in het productieproces.

Bij de productie van Fair Trade artikelen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de ecologische en sociale omstandigheden ter plaatse.

 

Wat is het belang van Fair Trade?

Verbetering van de levensomstandigheden van de veelal kleine producenten.

De producent kan in het eigen levensonderhoud en dat van het gezin voorzien. Daardoor kunnen de kinderen naar school en krijgt het gezin toegang tot gezondheidszorg.

De producent wordt onafhankelijk van de macht van de tussenhandelaren.

De producent hoeft geen beroep meer te doen op hulpprojecten, waardoor de eigenwaarde terugkeert.

 

Welke Fair Trade producten zijn er te koop en waar?

Voedingsmiddelen. Verkoopadressen op www.maxhavelaar.nl

Kleding. Verkoopadressen op www.kuyichi.com en www.sari-textiel.nl

Speelgoed, enkele voedingsmiddelen en diverse cadeau-artikelen. Verkoopadressen op www.fairtrade.nl en www.wereldwinkels.nl

 

Hoe worden de Fair Trade pincipes gewaarborgd?

Om een product als Fair Trade op de markt te brengen moet de productiewijze voldoen aan een aantal criteria. Via bovengenoemde websites is meer informatie te vinden over de internationale richtlijnen voor eerlijke handel.

De Stichting Max Havelaar heeft zes fair trade producten voorzien van het 'Max Havelaar keurmerk'. Voor meer informatie zie: www.maxhavelaar.nl

De Stichting Utz Kapeh heeft productie- en gedragscodes opgesteld waaraan de koffie van Albert Heyn moet voldoen. De criteria zijn minder streng dan die van Max Havelaar, maar het is toch een belangrijk signaal in de goede richting. Voor meer informatie zie: www.utzkapeh.org

 

Meer hoop voor de toekomst

Door Fair Trade producten te kopen kan een belangrijke bijdrage geleverd worden aan het bestrijden van de armoede in de wereld.

Als werknemers in andere delen van de wereld een menswaardig bestaan kunnen opbouwen door betere arbeidsomstandigheden, lopen vanzelf de emigratiestromen van economische vluchtelingen over de hele wereld terug.

Als het geld, dat jaarlijks door de consument besteed wordt aan schenkingen aan goede doelen, geïnvesteerd zou worden in de eventuele meerprijs van Fair Trade producten is er op de lange termijn steeds minder geld voor goede doelen nodig.

Gelukkig wordt er hard aan gewerkt om Fair Trade producten ook biologisch te maken. In dat geval hoeft de consument geen keuze meer te maken tussen Fair Trade artikelen of biologische artikelen.

Investeren in Fair Trade

Omdat het aanbod van "eerlijke" producten helaas nog zeer beperkt is, is hard nodig om middelen ter beschikking te stellen voor het ontwikkelen van nieuwe producten.

Via de volgende organisaties kan een bijdrage geleverd worden aan het stimuleren van Fair Trade:

 

Solidaridad

Deze organisatie staat aan de wieg van de ontwikkeling van Fair trade.

Voor meer informatie: www.solidaridad.nl

Wereldwinkel Partnerplan

Via dit plan worden verschillende mogelijkheden geboden om deel te nemen aan de ontwikkeling van wereldwinkels, die Fair Trade producten verkopen. Hierbij kan gekozen worden voor een lening of voor een donatie. Voor meer informatie: www.wereldwinkels.nl