Assortiment Wereldrecepten


In de Wereldwinkel Steenwijk zijn meer gratis recepten en natuurlijk ingredienten voor recepten verkrijgbaar.

* ingredienten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

 

 

Bietjes met mozzarella

Voorgerecht voor 4 personen

4 middelgrote rode bieten

4 bolletjes mozzarella

(Italiaanse kaas)

1dl avocado-olie*

sap van 1 citroen

2 eetlepels verse tijm

1 theelepel green sensation

(kruidenzout)*

1 theelepel versgemalen

(Afrikaanse) peper*

* Fair Trade ingrediënt

Kook de bietjes in water (met wat zout) in 15-20 minuten gaar.

Laat ze afkoelen en wrijf de velletjes er af. Snijd de rode bietjes

en de bolletjes mozzarella elk in kwarten. Roer een vinaigrette

van avocado-olie, citroensap, tijm, kruidenzout en peper.

Verdeel de bietjes en mozzarella over vier borden en besprenkel

ze met de vinaigrette.

Serveertip

Strooi nog wat kruidenzeezout langs de rand van het bord.

Dressingtip

Maak eventueel een mildere dressing van 1dl avocado-olie,

2-3 eetlepels balsamico-azijn, het fijngesneden blad van

4 takjes basilicum en naar smaak wat kruidenzout en peper.

 

 

Bouillabaisse met chilliberry mayonaise

 

Hoofdgerecht voor 4 personen

8 pomodori tomaten

2 venkelknollen

4 rode uien

4 tenen knoflook

500 g vastkokende

aardappels

4 bouten van parelhoen

of (biologische) kip

zeezout*

3 eetlepels olijfolie

6 takken verse tijm

1 dl anijsdrank (bv. Pernod)

1 eetlepel kurkuma

(geelwortelpoeder) of

1 pluk saffraan

1/2 liter kippenbouillon

(uit pot of van tablet)

zwarte peper (met citroen, sinaasappel & knoflook)*

1 pot chilliberry mayonaise*

* Fair Trade ingrediënt

 

Snijd de groentes in vieren, pel de knoflooktenen, schil de aardappels en halveer ze. Wrijf de kippenbouten in met wat zout.

Verhit in een braadpan de olie en bak hierin de kippenbouten rondom goudbruin. Schep de groentes (op de helft van de tomaten na),

knoflook en aardappels erbij en bak het al omscheppend 5 minuten. Voeg de tijm, anijsdrank, kurkuma of saffraan en de bouillon toe

en breng het vocht aan de kook. Dek de pan af, zet het vuur laag en stoof de kip in 3 kwartier gaar. Verwijder de omatenvelletjes

en schep de achtergehouden tomaten erbij.Warm het gerecht nog even door. Verdeel de ingrediënten over 4 diepe borden, schep

er wat bouillon bij en schep er een flinke lepel chilliberrymayonaise op.

 

Kooktip

Dit gerecht kan goed 1 dag van tevoren bereid worden. Laat de soeppan snel afkoelen in koud water en warm hem de volgende dag op.

 

 

Café d'amour

Voor 2 personen

Café d'amour is, net als de liefde, internationaal.

De Fransen claimen dat zij het recept hebben bedacht,

maar er is niemand die het kan bewijzen.

Ingrediënten

1 1/2 kop vers gezette sterke koffie*

2 mespunten cacaopoeder*

snufje kaneel*

flinke scheut Cointreau

2 pijpjes kaneel*

* Fair Trade ingrediënt

Bereiding

Vul een kopje voor 3/4 met hete koffie. Doe de cacao en de kaneelpoeder erbij. Giet de cointreau erbij. Zet het kaneelpijpje rechtop in het kopje

en roer de koffie hiermee.

 

 

Café el puerto

Ingrediënten

1/5 deel gecondenseerde melk

(o.a. verkrijgbaar bij de toko)

3/5 deel vers gezette espressokoffie*

1/5 deel Cointreau

krul citroenschil

* Fair Trade ingrediënt

Bereiding

Giet in een smal hoog glas 1/5 deel gecondenseerde melk (kamertemperatuur), 3/5

deel hete espressokoffie, 1/5 deel Cointreau en een krul citroen (heel dun schillen zodat de schil aan beide kanten geel is). Direct serveren.

 

Charlotte voor geliefden

Voor 2 personen

Een recept boordevol afrodisiaca (zinnenprikkelende

stoffen): chocolade, noten, koffie, likeur en

eieren.

Ingrediënten

4 verkruimelde lange vingers

(of droge biscuitjes)

2 eieren

75 g pure Mascao chocolade*

2 eetlepels gemalen Amazonenoten*

2 eetlepels rietsuiker*

2 eetlepels boter

1/2 dl versgezette sterke koffie*

1 eetlepel cognac

* Fair Trade ingrediënt

Bereiding

Breek de chocola en smelt hem au bain-marie in 2 eetlepels water.Voeg de suiker en de boter toe. Voeg onder flink kloppen 

de eierdooiers één voor één toe. Haal de pan van het vuur. Klop de eiwitten stijf en schep ze samen met de noten voorzichtig door het chocolademengsel.

Voeg eveneens voorzichtig de koffie, de cognac en de koekkruimels

toe. Schep het in twee wijde coupes en spuit er slagroom op. Uit 'Afrodite', Isabel Allende

 

 

Kruidige ananasstoof met noedels

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: circa 15 minuten.

1 el plantaardige olie; 2 geperste knoflooktenen; 1 tl kurkuma; 1 blik ananas op sap*; uit de spicebox*: 5 stengels citroengras, snufje chilivlokken, 2 kruidnagels, 1 kaneelstokje; 2 steranijs; 200 g (diepvries) doperwten; 100 ml kokosmelk*, 250 g noedels*

Giet het sap van de ananas in een bakje en snijdt de ananasschijven in stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit de knoflook en de kurkuma kort. Voeg ananasstukjes toe en -sap, de specerijen uit de spicebox en de steranijs toe en laat circa 15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de laatste 4 minuten de doperwte en de kokosmelk bij de ananasstoof. Kook tegelijkertijd de noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking en serveer ze bij de ananasstoof.

Tip: dit stoofpotje is extra lekker als je het ruim van te voren maakt, zodat de verschillende smaken goed intrekken.

 

In Cabernet Sauvignon gestoofde sjalotjes

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: circa 30 minuten.

7 el olijfolie extra vierge*; 150 g magere spekblokjes; 250 g sjalotjes, gepeld en gehalveerd; 2 dl Cabernet Sauvignon*; 1 dl runderbouillon; 1 kruidenbuiltje; 700 g aardappelen, geschild en in stukken; 200 g haricots verts; 2 tl maizena; 250 g champignons in vieren gesneden; zout en peper

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een braadpan. Voeg de spekblokjes toe en bak ze tot ze knapperig beginnen te worden. Voeg de sjalotjes toe en bak ze 2-3 minuten mee. Blus af met de wijn en de bouillon. Hang het kruidenbuiltje in de pan en laat het geheel circa 15 minuten op laag vuur stoven. Breng intussen twee pannen met een ruime hoeveelheid water en wat zout aan de kook en kook hierin de aardappelstukken en de haricots verts. Roer de maizena met 1 eetlepel koud water tot een papje en voeg het bij de sjalotjes. Laat de saus circa 1 minuut doorkoken zodat het gaat binden. Verhit de resterende olijfolie in een koekenpan en bak hierin kort de champignons. Breng ze op smaak met zout en peper en voeg ze bij de sjalotjes. Serveer de in rode wijn gestoofde sjalotjes met de gekookte aardappelen en de haricots verts.

Wijntip: Carbernet Sauvignon* (rood), Chili

 

Witlof met geitenkaas en honing

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: ca. 20 minuten

8-12 struikjes witlof, 20 gram boter, 4 el Tropische honing vloeibaar*, 200 gram geitenkaas, 75 gram walnoten, grof gehakt, 75 gram Amazonenoten bio*, grof gehakt, enkele takjes verse tijm, blaadjes afgerist, zout en gemalen peper

Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd de struikjes witlof over de lengte doormidden en verwijder de bittere kern. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en kook de witlof in circa 10 minuten gaar. Neem de witlof uit de pan, laat het goed uitlekken en druk het extra vocht eruit. Vet de ovenschaal in met een beetje boter en leg de witlofstruikjes in de schaal. Verkruimel de geitenkaas boven de witlof, maal er peper overheen en verdeel er de honing over. Meng de walnoten met de amazonenoten en de blaadjes tijm en verdeel dit ook over de witlof. Verdeel de rest van de boter in klontjes over de witlofschotel. Plaats de ovenschotel in de oven en grill tot de bovenkant van de witlofschotel een mooi goudbruin korstje heeft. Lekker met gekookte krieltjes of aardappelpuree.

 

Wrap met gerookte makreel en tapenade

Lunchgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: circa 10 minuten

1/2 pak (4 stuks) kleine tortillawraps, 1/2 krop sla (circa 8 blaadjes, gewassen en gedroogd), 1 gerookte makreel (circa 380 gram, schoongemaakt), 6 el tapenade peppersweet*, 1/2 komkommer in lange repen, 1 eetrijpe avocado (schoongemaakt en in reepjes), 1 zoute puntpaprika (zaden verwijderd en in reepjes)

Bedek 4 tortilla's met de knapperige blaadjes sla. Meng de gerookte makreel met de tapenade en verdeel dit over de slablaadjes. Leg nog een dikke reep makreeltapenade in het midden van de tortilla. Leg daaromheen reepjes avocado, komkommer en zoete puntpaprika en rol de tortilla's op. Omwikkel de wraps met huishoudfolie en bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Verwijder vlak voor het serveren het huishoudfolie en snijd de wraps schuin doormidden.

Serveer ze in een servet of wikkel ze in een reepje bakpapier en zet vast met (keukentouw).

 

Slanke lunch met rijstwafels en bouillon

Lunchgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: circa 10 minuten

8 rijstwafels*, hüttenkäse, 2 avocado's (geschild en de pit verwijderd), molen harissa mix pikant*, 1 liter (tuin)kruidenbouillon, 1 bosui (in ringen), 1 el verse peterselie (grof gehakt)

Snijd de avocado in dunne plakjes. Beleg de rijstwafels met de hüttenkäse. Leg een kwart van de plakjes avocado op iedere rijstwafel. Bestrooi de avocado met de harissa mix uit de molen (deze is vrij pittig). Verhit de kruidenbouillon en schenk deze in 4 kommen. Garneer de bouillon met ringetjes bosui en verse peterselie, serveer het bij de rijstwafels.

 

Salade met vis en geroosterde groenten

Lunchgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: circa 30 minuten

100 ml olijfolie extra vergine*, 25 ml wijnazijn venkel citroen*, 1 tl kaapse mosterdhoning*, 2 el honing vloeibaar*, 200 gram rivierkreeftjes, 1 venkelknol (in reepjes), 1/2 bos peentjes (geschrapt en over de lengte gehalveerd), 2 bosuitjes (in schuine ringen), 1 stokbrood (in schuine sneetjes), 1 krop hollandse sla, 200 gram gerookte zalm

Verwarm de oven voor tot 200°C. Klop de dressing van de helft van de olie, azijn, mosterd en honing en giet deze voor de helft over de rivierkreeftjes. Doe de venkel en de bospeen in de ovenschaal of braadslee en besprenkel dit met de helft van de nog overgebleven olijfolie. Rooster circa 20 minuten in het mnidden van de oven. Bestrijk de bosui en het stokbrood met de rest van de olijfolie en leg ze de laatste 5-10 minuten in de oven erbij (de bosui in de ovenschaal en het brood op het rooster). Was de sla, laat de bladeren goed uitlekken en verdeel ze over 4 borden. Verdeel de groenten en gemarineerde rivierkreeftjes erover. Besprenkel de salades met de overgebleven dressing. Bedek de gegrilde stokbroodjes met gerookte zalm en serveer dit bij de salade.

 

Tofu-spiesjes met mango chutneysaus

Voor circa 8 spiesjes. Bereidingstijd: circa 20 minuten

375 gram tofu naturel, zout, 3 el Piri piri olie*,  2 teentjes knoflook (gepeld), 1 zoete puntpaprika, 1 courgette, 100 gram mango chutneysaus*

Laat de tofu uitlekken en dep extra droog tussen stevig keukenpapier. Snijd de tofu in gelijke dobbelsteentjes en bestrooi met zout. Meng de olie met de knoflook en marineer hierin de tofublokjes. Maak intussen de groenten schoon, snijd in gelijke stukken en bestrijk met de overgebleven olie. Rijg groenten en tofu om en om aan sateprikkers. Verhit de barbeque of grill en grill de tofu-groentenspiesjes in circa 10 minuten rondom gaar en bruin. Serveer met mango chutneysaus.

Leg houten satéprikkers voor gebruik eerst circa 10 minuten in koud water.

 

Gevulde groenten met Bobotie en rijst

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: circa 40 minuten

300 gram zilvervliesrijst*, 4 paprika's (in verschillende kleuren), 1 grote courgette, 3 el olijfolie extra vierge*, 1 zak kooksaus Bobotie*, 125 gram cashewnoten (gezouten, grof gehakt), zout en vers gemalen peper

Verwarm de oven voor tot 180°C. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snijd een dakje van de paprika's en verwijder de zaden. Snijd de courgette in vier gelijke stukken en hol deze uit. Snijd het courgettevruchtvlees in kleine blokjes. Verhit 1 eetlepen olie in een pan en roerbak de courgettestukjes kort. Voeg de kooksaus toe. Giet de rijst af en meng deze samen met de helft van de cashewnoten door de bobotiesaus. Voeg naar smaak zout en peper toe. Bestrijk de buitenkant van de groenten en de bodem van de ovenschaal met de overige olie. Vul de groenten met het bobotiemengsel en zet in de ovenschaal. Garneer de groenten met de overige cashewnoten. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de groenten circa 30 minuten tot deze beetgaar en de nootjes goudbruin zijn. Serveer dit gerecht met een frisse salade.

 

Cold & Spicey Icetea

Voor 1 liter icetea. Bereidingstijd: circa 15 minuten (exclusief afkoelen en ijsklontjes maken)

1 zakje thee rooibos spice orange*, 1-2 el honing vloeibaar* (of meer naar smaak), 2 bloedsinasappels, veel ijsklontjes.

Breng ruim1 liter water aan de kook. Laat even doorkoken en giet in een kan. Voeg het theezakje en de honing toe en laat circa 10 minuten trekken. Verwijder het theezakje en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dek de kan af met huishoudfolie en zet in de koelkast. Boen de schil van de sinasappels goed schoon met heet water en snijd iedere sinasappel in 8 parten. Haal vlak voor het serveren de ijsklontjes uit de vriezer en crush ze met behulp van een machine of leg de ijsklontjes in een schone theedoek en sla ze stuk met een hamer of ander hard voorwerp.

Vul 4 glazen met 4 sinasappelparten per glas en vul tot de rand met crushed ijs. Giet de koude icetea erover en serveer met stamper of lepel.

 

BBQ spies met tortilla's en tomatenchutney

Voor 10 spiesjes. Bereidingstijd: circa 30 minuten

1 maïskolf (schoongemaakt), 6 el olijfolie extra vierge*, 2 tl zeezout mix chili peper*, 2 teentjes knoflook (fijngehakt), 1 kleine courgette, 1 rode ui (in grove stukken), 10 mini hamburgers, 1 kleine zak tortillachips, tomatenchutneysaus*

Kook de maïskolf in ruim kokend water in 20 minuten gaar. Maak intussen de marinade van de olijfolie, het zeezout en de fijngehakte knoflook. Snijd de courgette in plakken van 1 cm en voeg ze samen met de rode ui toe aan de marinade. Giet de maïskolf af, snijd hem in plakken van 1 cm en voeg hem toe aan de marinade. Verhit een barbecue of grillplaat en grill alle groenten in enkele minuten per kant gaar. Bestrijk de hamburgers met de achtergebleven marinade. Grill de hamburgers in 2 minuten per kant mooi bruin en gaar. Maak een toren van maïs, courgette, hamburger en ui en steek het vast met een leuke prikker. Serveer met tortillachips en tomatenchutneysaus.

 

Frisse appel-vonkeldrank met munt

Voor 4 glazen van circa 200 ml per glas. Bereidingstijd: circa 5 minuten (exclusief ijsklontjes maken)

2 limoentjes (in schijfjes), 1 bosje verse munt (gewassen), 2-3 el gembersiroop, veel ijsklontjes, 600 ml appelsap met lemon & lime*, 200 ml koolzuurhoudend water

Doe limoenschijfjes (houd er 4 apart), verse munt, gembersiroop en ijsklontjes in een kan en giet daar de appelsap en het koolzuurhoudend water over. Verdeel over 4 glazen en pers boven elk glas nog een schijfje limoen uit.

Serveer ijskoud!

 

Couscous met kip en tomatenchutney

Lunchgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen. Bereidingstijd: circa 20 minuten

150 g couscous, 500 ml kruidenbouillon van tablet, 40 ml olijfolie extra vergine*, 300 g kipfilet (in repen), molen harissa mix pikant*, 50 g gedroogde mango*, 50 g gedroogde abrikoos, 1 flinke bos (circa 20 g) platte peterselie (fijngehakt), 25 ml sinasappelsap*, 100 ml tomatenchutneysaus*

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en gebruik voor het wellen of koken de kruidenbouillon in plaats van water. Bestrijk de kiprepen met de olijfolie extra vergine en bestrooi met de harissa mix uit de molen (deze is vrij pittig). Verhit de grillpan en grill de kiprepen rondom bruin en gaar. Snijd de mango en de abrikozen in kleine stukjes. Maak met behulp van een vork de couscous los en voeg mango, abrikoos, peterselie en sinasappelsap toe. Breng op smaak met zout.

Besprenkel de salade vlak voor het opdienen met extra olijfolie en serveer met de gegrilde kiprepen en de tomatenchutneysaus.

 

 

 

 

 

 

Meer recepten op www.fairtrade.nl