boeddha


 

 

 

Oorspronkelijk waren er geen afbeeldingen van Boeddha in omloop.

De Boeddha in mensengedaante verschijnt pas v.a. de eerste eeuw na Christus.

Kenmerkend is dat hij vaak wordt afgebeeld met een sereen gezicht, gesloten ogen (meditatie), kort krulhaar (met knot) en uitgerekte oren (teken van intellect).

Zittend wordt hij vaak afgebeeld in de lotuszit ( Padmasana) boven op een troon van Lotusbladen.

Bij de bhoemisparsjamoedra houding heeft Boeddha één hand in zijn schoot en met de ander raakt hij de aarde.

De schaal die wel eens in zijn hand ligt, is voor aalmoezen.

Bij de dhjanamoedra houding liggen beide handen in de schoot, als aanduiding van intense concentratie tijdens de meditatie.

 

Boeddha en betekenissen

In tempels en bij mensen thuis staan veelal boeddhabeelden in meditatiezit. Deze beelden zijn omgeven door kaarsen, wierook, bloemen en schaaltjes met offergaven. Men brengt eer aan Boeddha, en aan de Boeddha in zichzelf, door een buiging voor hem te maken. Daarbij houdt men de handen voor de borst waarbij de handpalmen naar elkaar gericht zijn en de duimen naar binnen gekeerd. 8 mei is de jaardag van Boeddha. Het is traditie om op die dag een kaars voor hem te branden en dan een speciale wens te doen.

Een gekregen Boeddha geeft geluk omdat het gebaar van het geven het beeld waarde toekent. Jezelf een Boeddhabeeld cadeau doen kan natuurlijk ook. Het verhaal dat dit ongeluk zou brengen is een westers fabeltje om het allemaal wat spannender te maken. De Boeddha staat voor alleen goedheid en persoonlijke ontwikkeling. Het zou dus wel erg vreemd zijn als je door iets moois voor jezelf te kopen het ongeluk over jezelf af zou roepen.

 

Meditatiezit

In de meditatiezit raakt de Boeddha met de vingers van zijn rechterhand de aarde aan. Toen Boeddha bijna de verlichting bereikt had, probeerden kwade machten hem hiervan af te houden. Daarop raakte Boeddha met zijn rechterhand de aarde aan om deze als getuige op te roepen voor de waarheid van zijn woorden. Op dat moment werd de prins Siddharta, Boeddha de Verlichte.

 

Plaats het Boeddhabeeld met het gezicht naar de deur gericht

 

 

terug naar productinformatie